Cottage on Lauttasaaren helmi

Tiedätkö, mikä on Cottage? Lauttasaaren Kotkavuoren laella on vanha jugendhuvila, joka taistelee aikaa vastaan. Huvila on ränsistynyt, mutta mitä todennäköisimmin vielä pelastettavissa.

Lauttasaaren tunnetuin omistaja, liikemies Julius Tallberg rakennutti kesähuvilan noin vuonna 1909 vanhimmalle pojalleen Gunnarille ja tämän Clara-puolisolle. Rouva Clara Tallberg oli brittiläissyntyinen, omaa sukua Blackbourne. Tämän vuoksi huvilan nimeksi tuli Cottage – siis ”Mökki” englanniksi.

Julius Tallbergin kuoltua toukokuussa 1921, Gunnar sai hoidettavakseen Lauttasaaren tilukset ja muutti saman vuoden syyskuussa Lauttasaaren kartanoon vaimonsa ja tyttäriensä kanssa. Enää ei Cottage-huvilalla ollut samanlaista käyttöä kuin aiemmin, kun perhe asuikin pysyvästi Lauttasaaressa.

Cottage on nähnyt kaikenlaista, siihen 1950-luvulla rakennetussa laajennusosassa toimi aikanaan autokorjaamokin. Nyt talo on rapistumassa kovaa vauhtia ja tiettävästi asukas laiminlyö sen korjaamista. Talon piha on ollut siivottomassa kunnossa ja talosta liikkuu sellaisia tietoja, että paikalla olisi järjestyshäiriöitäkin.
Rakennus on yksityisomistuksessa, joten kaupungin ja kaupunginmuseon on vaikea toimia asiassa. Tietosuojalakikin on vastassa, eikä salli omistajan selvittämistä.

Cottagella on suuri kulttuurihistoriallinen arvo, sillä se on kaupunginosamme tunnetuimman omistajan omalle pojalleen ja miniälleen rakennuttama. Suurin osa Lauttasaaren kesähuviloista on kadonnut jo kauan sitten. Cottagen lisäksi muita ei juuri enää ole. Jugend-tyylisenä Cottage poikkeaa muista huviloista, joita tällä saarella aikanaan oli. Talon suunnitteli mitä ilmeisimmin ammattilainen ja se noudattaa aikansa rakennustyyliä.

Cottage on ehdottomasti saatava säilymään jälkipolville todisteena Lauttasaaren entisistä omistajista ja kaupunginosan mielenkiintoisesta historiasta.

Olen selvittämässä tilannetta ja sitä, mihin toimenpiteisiin on mahdollista ryhtyä.

Jätä kommentti