Helsinki ja kulttuurihölmöily

Tove Jansson maalaa frescoa Juhlat maalla Helsingin kaupungintalossa, ravintola Kaupunginkellarissa vuonna 1947. (Kuva: Kaupunginmuseo)

Tove Jansson on muumiensa vuoksi yksi maamme tunnetuimmista kirjailijoista ja taiteilijoista.
Muumit ovat rakastettuja Japania myöten ja Suomeen tulee paljon turisteja niiden perässä.
Tove Jansson oli helsinkiläinen, mutta missä on Muumimuseo? Se on Tampere-talossa. Missä on Muumimaailma? Se on Naantalissa.

Helsinki on rannikkokaupunki, jolla on monisatavuotinen merellinen historia, merenkulkua, kalastusta, urheilua ja vaikka mitä. Mutta missä on Suomen merimuseo? Kotkassahan se.

Malmin lentokenttä on maailmanluokan harvinaisuus 1930-luvun lentokenttänä, jota on käytetty tähän päivään asti. Mutta ei tässä vielä kaikki. Kuinka moni tietää, että Malmilla on majaillut kesäisin suomalainen lentokoneharvinaisuus, täysin entistetty Aero Oy:n entinen DC3-matkustajakone. Tämä OH-LCH valmistui vuonna 1942 ja sillä on lennetty joka kesä
Helsingin taivaalla. Varsinaisia yleisölennätyksiä ei ole, mutta konetta ylläpitävän yhdistyksen jäseneksi voi liittyä kuka vain ja jäsenlennolle pääsee varsin pienellä summalla.

Lukija varmaankin tietää, että valtakunnallinen ilmailumuseo on Vantaalla. Onpa Vantaa aikanaan tarjonnut sitä Helsingille Malmin kentän yhteyteen. Vaan miten kävikään?

Mitä pyrin tällä osoittamaan? Haluan osoittaa tällä sen, kuinka tolkuttoman huonosti Helsingin poliittiset päättäjät ovat nähneet kulttuurihistorian arvon tälle kaupungille. Arvokkaat museaaliset kohteet on ihan omaa hölmöyttä päästetty muualle. Muumimuseo on Tampereella, koska Helsingistä ei osoitettu sille tiloja. Muumimaailmalle olisi toki ollut haasteellisempaa löytää paikka, mutta olisiko pitänyt ainakin yrittää? Merimuseon omi Kotka, kun Hylkysaaren museo ei enää ollut ajanmukainen, eikä Helsinki pystynyt osoittamaan merimuseolle kunnollista paikkaa ja sitten valtiolliset päättäjät ottivat vielä aluepolitiikan käytöön. Lienee helppo arvata, miten kävi Ilmailumuseolle. Ei se tietenkään kelvannut Helsingille. Jos Malmin kenttää ei saada pelastettua, kentän lisäksi menetetään myös OH-LCH.

Kaikki kulttuurihölmöily ei toki näy vain siinä, että muut kaupungit nappaavat arvokkaat museot ja kohteet. Meillä oli aikanaan Töölön raitiovaunuhallin yhteydessä varsin hieno raitiotiemuseo, nyt on vain raitiovaununäyttely, koska kaupunki tuhosi museon vuokraamalla suurimman osan tiloista Korjaamolle. Helsingin kaupunginmuseolla ja Liikennelaitoksella on ollut säilytettynä pieni määrä osittain ajokuntoista vanhaa raitiovaunu- ja johdinautokalustoa. Ajokelpoisille vaunuille ei ole sellaista hallitilaa, josta niillä päästäisiin ajamaan ja kalusto rapistuu varastoituna. Osa siitä on tunnetulla tavalla lahjoitettu pois ja valitettavasti monet lahjoitetuista vaunuista rapistuvat nyt taivasalla. Toivottavasti suunnittelilla oleva säätiöhanke toteutuu ja sitä kautta saataisiin uusi hieno joukkoliikennemuseo.

Entä Tove Jansson? Saataisiinkohan Helsinkiin vielä joskus Tove Janssonin museo?

2 kommenttia artikkeliin ”Helsinki ja kulttuurihölmöily”

 1. Hei! Päätin äänestää sinut kaupunginvaltuustoon.Pormestari ehdokastasi et kerro.Kannatan Kokoomuslaista!
  Toivon sinun vievän kaavoittajan,seurakunta yhtymän ja kaupungin kanssa Lauttasaaren kirkonpuiston kävelytien suoristamisen, niin ettäIsokaari 1. n pihan kauttajo loppuu!!!–Toivon myös ,että voisit Lauttasaaren srk.ssa vaikuttaa niin,että myös iäkkäät ihmiset huomioitaisiin muuten kuin ”sukankudontakerhona”.Musiikkia,konsertteja,toivelauluja ym.
  Toivoisin myös lisää yhteistyötä suomen ja ruotsinkielistan srk.n välille.
  -Kiitos Larun historiikin jakamisesta ja aktiivisuudestasi kotisaaren hyväksi.
  Ystävällisin terveisin
  Marja-Liisa Hellman

  Vastaa

Jätä kommentti