Bulevardien kutsu

Länsiväylän kaupunkibulevardin hahmotelma. Kuva: Aalto-Yliopisto

Yksi Helsingin Vihreitten lempilapsista on kaupungin sisääntuloväylien muodostaminen kaupunkibulevardeiksi. Tämän ”15 minuutin kaupungin” pitäisi houkutella asukkaat käyttämään kivijalkaliikkeitä, eivätkä he tietenkään tarvitsisi esimerkisi autoja. Ajatus näyttää hyvältä paperilla ja havainnekuvissa, mutta onko se sitä?

Monissa kaupunginosissa kerrostalojen kivijalkaliikkeissä on myyntituotteiden sijaan kaihtimet ikkunoissa. Toisin sanoen myymälöiden tilalla on toimistoja. Esimerkiksi täällä Lauttasaaressa oli 1950-luvulla kerrostaloissa kivijalkamyymälöitä ja asukkaat saivat niistä päivittäiset elintarvikkeensa. Vain vaatteita piti lähteä ostamaan kauempaa. Näin jatkui jopa 1980-luvun alkuun saakka, mutta sitten alkoivat muutoksen tuulet puhaltaa. Ihmisten ruokatottumukset muuuttuivat, eikä pienistä lähimyymälöistä enää saanut tex-mex -ruokaa tai aasialaista. Lisäksi naapurikaupunkien puolelle kehäteiden ja muiden valtaväylien varteen kohosi suuri joukko valtavia kauppakeskuksia monine palveluineen. Tuollaisessa kauppakeskuksessa voi helposti hoitaa kaikki päivän asiat ruokaostoksista vaatteisiin ja rautakauppaan saakka.

Saisiko jokin siis ihmiset vielä laajassa mittakaavassa palaamaan kivijalkamyymälöihin? Kovin vaikea uskoa. Vaikkei minulla ole mitään erityistä ruokavaliota, enkä harrasta mitään tietyn tyyppistä ruokaa, en saa lähikaupasta (joka sinänsä on oikein hyvä tuossa) kuin maitoa, voita ja sokeria. Edes käyttämääni papukahvia ei siellä ole.

Joillakin alueilla kaupunkibulevardi saattaisi onnistua arkkitehtoonisessa mielessä, mutta monessa paikassa sellaisen rakentaminen tarkoittaisi täydellistä katastrofia. Länsiväylän muuttaminen kaupunkibulevardiksi on juuri tällainen hanke. Länsiväylän bulevardisoinnin piti olla jo kuollut ja kuopattu, mutta niin se vain taas jostain ponkaisi esiin. Jos Länsiväylä muutettaisiin bulevardiksi, tarkoittaisi se sitä, että uuden bulevardin varrelle Lauttasaaren pohjoisosiin nousisi valtava rakennusmassa uusia kerrostaloja. Tämä tuhoaisi hienon maiseman ja Lauttasaaren pohjoisranta menetettäisiin ulkoilualueena. Uskokaa vain, kyllä siellä menee ihan kaunis ulkoilureitti, vaikka moottoritie aivan vieressä onkin. Lauttasaaren pohjoisosan luonne muuttuisi täysin moisen lisärakentamisen seurauksena.

Syntyisikö tästä uusi hieno asuinalue? Tuskinpa vain. Länsiväylä on joka tapauksessa maamme vilkkaimmin liikennöityjä väyliä, eikä bulevardisointi juuri vähentäisi liikennettä, vaikka Vihreät ehkä niin toivovat. Päin vastoin bulevardisointi muuttaisi sen osan Länsiväylästä liikenteelliseksi sumpuksi. Entä haluaisivatko ihmiset todella asua tuollaisen väylän varrella? Epäilenpä kovasti.

Eikä tämä ole bulevardisoinnin ainoa ongelmapaikka. Vihdintien bulevardisointi on nyt jo aiheuttanut melkoisen kädenväännön, koska uutta asuinaluetta rakennettaisiin osin Keskuspuiston puolelle. Kaupunkibulevardit pitäisi todellakin kuopata viiden sylen syvyyteen lopullisesti.

Jätä kommentti